Vata bazaltica vs. vata minerala

Am remarcat faptul ca marea majoritate a producatorilor de case din lemn fac referire la faptul ca folosesc ca si izolatie termica in peretii casei vata minerala. Ma uimeste acest lucru deoarece toti ar trebui sa stim faptul ca vata minerala cat si vata de sticla nu au proprietatea de a-si pastra in timp volumul.

Acestea se taseaza odata cu trecerea timpului (chiar si daca este sustinuta suplimentar prin diferite modalitati) datorita gravitatiei, acest lucru determinand aparitia unor goluri in structura termoizolatiei din partea superioara a peretilor. Acest lucru conduce implicit la pierderi de energie termica (accentuate de faptul ca sunt situate in partea superioara a casei cu structura de lemn unde se ridica aerul mai cald) si aparitia condensului – lucru foarte daunator unei structuri din lemn.

Obligatoriu trebuie folosita vata din bazalt (PLU sau PLM) care pe langa faptul ca are excelente calitati de izolare (coeficient de transfer termic lambda=0,037) NU SE TASEAZA, aceasta pastrandu-si forma si volumul. Singura ratiune pentru care unii dintre constructori folosesc vata minerala IN STRUCTURA PERETILOR este pentru a oferi un pret mai mic clientilor pentru o casa din lemn (pretul vatei bazaltice este de aproximativ trei ori mai mare decat cel al vatei minerale), chiar daca in timp, prin utilizarea acestei metode, produc pagube importante clientilor prin faptul ca le cresc cheltuielile aferente incalzirii si le afecteaza structura de lemn a casei datorita condensului care se produce in pereti.

Deci, o oferta de pret mai mic nu inseamna tot timpul o economie, aceasta este de moment… Vorba romanului “sunt prea sarac sa imi cumpar lucruri ieftine”.

Vata minerala se foloseste pentru termoizolatia tavanului, acesta fiind orizontal nu ridica probleme precum si la acoperis in combinatie cu cea bazaltica. Va doresc numai de bine.

Din proiectele noastre

Casa Blaye

Casa Blaye

Casa din lemn construita de noi in muntii Pirinei in apropierea Principatului ...

Casa Blaye »
Casa Corina

Casa Corina

Casa de lemn inceputa in luna dec. 2013. Suprafata 100mp, compusa din: ...

Casa Corina »